Патнички Воз

Од кинеската корпорација CSR се набавени две електромоторни гарнитури за превоз на патници во железничкиот сообраќај, инвестиција која ја започна фазата на модернизирање на патничкиот железнички сообраќај во нашата земја.

Возот со капацитет за 200 патници е еден од најмодерните направени возови, почитувајќи ги сите стандарди на ЕУ.

Со систем за апсорпција на енергија од три степени се користи според најстрогите европски стандарди EN15227: 2008. Кога два воза и со брзина од 36 км на час се судираат едни со други, или кога возот со брзина од 36 км на час ќе се погоди сокамион со 80 тони, или кога возот со брзина од 50 км на час погоди 15-тон деформабилна бариера, системот за апсорпција на енергија на возилото овозможувајќи безбедност на патниците и возачите.

Возовите се целосно климатизирани, опремени со вакуум тоалети, енергетски ефикасни и  ги задоволуваат сите безбедносни стандарди, како и стандардите за превоз на лица со ограничена мобилност. 

ЕМУ возовите го поврза Табановце на северот со границата со Србија и Гевгелија со јужната граница со Грција и ќе ја преминат македонската престолнина Скопје, со целата должина од околу 215 километри. Како важен дел од десеттиот паневропски транспортен коридор, линијата зафаќа 80% од македонскиот национален железнички капацитет и е најпрометната железница во земјата. 

Translate »